2007-06-27

I sommar ska jag...

1. Leta igenom min mammas vind och se om jag kan hitta hennes gamla Vi föräldrar från 70-talet. Hon prenumererade mycket för att de hade så bra mönster på barnkläder. Hoppas att de finns kvar någonstans och det är mycket troligt, men hon vet inte vart.

2: Sy en gravidtunika med smock. Bra beskrivning på hur man syr olika typer av smock har jag fått när jag frågat på Sysidan. Jag hade en aning om hur man gör men där fanns all info om avslutningar, trådbyten osv. Precis vad jag behöver för att inte behöva sy om allt 100 gånger för att klura ut allt själv.

3. Sy en mammaklänning efter ett mönster från 60-talet som jag budat hem från Tradera.

4. Sticka ett par tofflor jag hittat mönster till hos garnstudio.

Får se hur mycket jag verkligen hinner på semestern. Ska väl bada, leka och laga god mat och sånt också. Jag tror dock inte att det kommer några bilder här nu innan semestern är slut. Om det inte blir en väldigt regning sommar med mycket extra tid för att sitta inne förståss. Så jag önskar alla som tittar in här ibland en riktigt trevlig sommar!

2007-06-20

Blusen...

Så här blev det till sist och jag är väldigt nöjd och har använt denna massor i sommar. Den är underbar lätt och luftig och ändå lite rolig. Fungerar även när magen börjar bli lite större :-)


Ok jag är inte riktigt klar, men jag skulle gärna ha lite kommentarer på om halsen fungerar. Inte min alltså, den är hes, utan blusens. Funderar på med eller utan spets. Just nu har blusen spets. Så småningom ska det bli röda broderier i form av små kors nertill mellan stråvecken. Kanske blir det knytband också att knyta på ryggen, kanske även de röda. Förutom stråvecken är denna blus faktiskt bland det enklaste vuxenplagg jag sytt! Tro det eller ej :-)

Billigt blev det också. Ett gammalt kasserat vitt påslakan, en bit spets som låg i lådan. Men så behöver jag köpa brodergarn, för brodera gör jag inte speciellt ofta, och en bit knytband om jag nu ska ha det.



Och ja en Odd Molly-blus kostar en smärre förmögenhet :-) Jag äger två t-shirts från den tiden då OM var alldeles nytt och inte fullt lika dyrt, vilket sammanföll med när jag var sambo, inte hade barn och båda hade bra inkomster. Provdocka vore faktiskt alldeles helt fantastiskt bra att ha, men de är ju så fula och jag skulle vara tvungen att ha den framme hela tiden.

2007-06-19

Gravidblus

Jag håller på med en gravidblus till mig själv. Blev så inspirerad av en snygg odd molly-blus men odd molly är inte inom min budget nuför tiden. (Snyggt men prisvärt? Även om där finns några få tröjor i min garderob sen tidigare så är även de köpta på rea och jag tyckte de var asdyra då när de kostade hälften av vad de gjort tidigare.) Nåja. Det ska i alla fall bli en blus med stråveck och röda broderier. Där kommer nog likheterna att sluta. Jag vill inte ha mer puffärmar nu!

Men att sy utan mönster tar lång tid. Jag har provat säkert 20 gånger och har ännu inte bestämt hur halsen slutligen ska bli eller hur holkärmarna ska sys. Dock har jag bestämt att det ska bli sprund i sidorna och att där inte ska vara några insnitt. Alltid något. Och stråvecken är klara :-)

Sytt lite...


Har sytt en underkjol och två par shorts till H. Underkjolen är väl inte mycket att fota men bilder på shortsen kommer här. De vita är fotade framifrån och de blå bakifrån. Tyvärr tycker jag att skärningen i sidan på benen blev lite för klen. Borde varit en mer tydlig böj upp. Men jag orkar inte sprätta så det får duga.

Mönster från Lennartssons Sy barnkläder av mjuka tyger 70-130 cl, men omgjort för att passa mitt smala barn. De vita är i velour, de blå i frotté, båda av spillbiar som blivit över från andra projekt. Kantband klippta av gamla linnen som jag kasserat. Väldigt billiga shorts!

2007-06-12

Och hur tänkte jag här?


Denna skjortblus blev på tok för lång och alldeles för mycket utställd. Hade ju tänkt att den skulle vara till min son. Får nog klippa den och sy om. Men inte nu. Jag vill mest bara glömma den just nu och sydde klart den för att slippa ha den liggande på sybordet och påminna mig om att jag började på den för tre månader sen.

Annars är jag väldigt nöjd med passpoalsprundet fram. Det är nästan helt osynligt. Det var pill att få till kan jag säga med mönsterpassningen :-) Men det gjorde jag då för månader sen när jag inte var trött på projektet...

2007-06-08

Ny MT


Min nya MT är klar! Efter flitigt sömmande är den nu färdig och kör en runda i tvättmaskinen, men först fotade jag den lite. Det är en variant där jag snott bra idéer från flera håll, axelbanden är breda i enkelt tyg, midjebältet bara 10 cm brett i dubbelt tyg. Båda är längre än jag räknar med att vilja ha. Jag kommer säkert att vilja klippa av dem senare. Men jag ville vara säker på att få tillräckligt långa band för att kunna vira midjebanden ett helt varv runt kroppen då jag tycker att det avlastar bättre.

Om någon tycker att ramen inte ser helt fast ut är det för att det går att kardborra fast lösa paneler innanför den. Har sytt en sån MT förut och eftersom jag aldrig kan bestämma mig för vilken panel jag skulle välja om jag bara får en så blev det en till sån nu. Har tagit några bilder för att visa hur det ser ut när man syr.


Först syr man fast banden på bakstycket som kommer vara närmast barnet. Sen lägger man på den fasta panelen med kardborreband fastsydda. (I orginalet till denna MT satt kardborren fast på ramen istället, men jag har haft problem med att det tittar fram när jag bär mitt barn i den så jag tänkte prova detta istället. Vet inte om det blir bättre då jag inte burit i de än och då någon annan måste kolla då jag bär på ryggen.) Band och innerpanel behöver fästas ett par tre cm in från ytterkanten för att lyckas med nästa moment.



Till sist lägger man på ramen, som man tidigare sytt ihop, räta mot räta med bakstycket och syr mellan de hål man behöver för att dra ut banden igenom. Sen vänder man allt rätt och syr en stickning runt om alltihop. Min symaskin tycker det är lite jobbigt kan jag säga men med grövsta nålen så gick det.

För ytterligare instruktioner kolla här: http://www.bradley-etheridge.com/MaeMeiTai.htm för MT med utbytbara paneler eller här: http://www.sjalbarn.se/ i forumen finns både gör det själv tips och info om man vill köpa MT. Eller sjal för den delen :-)

Hoppas att jag kan få någon att ta bilder när jag bär i den så småningom, men det är lite svårt att arrangera själv :-)

2007-06-01

Bara måste sy en ny MT!

Har drabbats av ett plötsligt stort behov av att sy en ny MT! Tänkte pröva sy en med breda axelband. H blir allt tyngre och det vore skönt att nästan helt slippa släpa vagn nu i sommar. Måtte jag hitta ett bra tyg till den bara. Och sen en jäkligt snygg panel/yttertyg för jag tror denna ska bli utan panel utan med helt yttertyg i nått blankt vackert... Drömmer.

---
Ändrat mig igen :-) Det blir en ny MT med utbytbara paneler. Har sytt en sån tidigare och det är sjysst att kunna byta tyg. Kan ändå inte bestämma mig för vilket tyg jag vill ha. Den första blev inte så bra för mig men har tjänat bra åt min kompis och hennes lilla barn. Jag tyckte banden runt midjan blev för mycket vadderade och gillar babyhawken bättre.

Men det svarta tyget är inköpt och uppklippt. 2m räckte och kostade 69:-/m på Olssons, svart ganska tunn bomullstwill. Svart på sommaren? Ja ja, men snyggt! Jag älskar snygga MT´s med svarta ramar och fina färgrika, mönstrade paneler. Hittade en lapptäckesstuv också som ska bli till den fasta panelen om man inte kardborrar fast nått annat tyg. Det är väl inte det snyggaste jag vet men duger gott. Och det är ju inga problem att byta senare :-)

Tänkte göra denna MT lite längre i sittdelen. Hoppas det inte är ett helt fel beslut, men jag tror att det är skönare för H att få tyg lite högre upp än han har just nu. Sittdelen ska nu bli ca 38*55 i färdigt format. Axelbanden 200*30 och midjebanden 200*10, men de är dubbla. Sen kommer jag antagligen att klippa både midjeband och axelband och fålla om dem när jag testat MTn Gissar på att jag slutar på 180 för axelbanden och kanske ner åt 150 för midjebanden.

---
Kommentar till kommentaren:

Ja, visst men det blir min fjärde MT i sånna fall :-) Har sytt två och har dessutom en Babyhawk. Och H vill bara bli buren på långturer och då orkar jag inte längre med de MT jag har. Vill sy en med breda axelband. Fast idag fick jag sjala honom för första gången på ett år och då behöver jag ju ingen MT :-) Och jo jag finns på sjalbarn, samma namn, men är väl inte så aktiv på att skriva där. Läser mest. Är väldigt förtjust i sjalar men H har inte varit det sedan han blev 8 månader ungefär. Jag hoppas på nästa barn :-)